default-header

autosport

Marcos Sportscars (1996 – 2006)

HomeAutosportMarcos Sportscars (1996 – 2006)

autosport

Marcos Sportscars (1996 – 2006)

Bekijk onderstaande tijdlijn om een inzicht te krijgen in onze technische innovaties, onze partners en onze overwinningen.

(1996) Marcos LM600
Cor Euser stapte halverwege de jaren ’90 over op Marcos. In 1996 heeft de Eurotech Group de Marcos LM600 van Euser sterk verbeterd, met name op het gebied van de betrouwbaarheid. De resultaten bleven niet uit. Euser en zijn teamgenoot Thomas Erdos eindigden op de tweede plaats in de GT2-klasse van de BPR-serie, een voorloper van het FIA GT kampioenschap. Het duo boekte enkele overwinningen en vele pole positions.

(1997) Marcos LM600
Er bestonden al drie Marcos LM600’s en de Eurotech Group bouwde in eigen beheer de vierde. Deze auto heeft met wisselend succes deelgenomen aan het FIA GT kampioenschap en de 24 uur van Le Mans.

(1998) Marcos LM600 en Marcos Mantis
Marcos Racing International, het team van Cor Euser, nam met ondersteuning van de Eurotech Group met een Marcos LM600 deel aan het FIA GT kampioenschap.

Marcos Sportscars startte met de productie van de Marcos Mantis. Er werden veel weg- en raceauto’s verkocht en in Engeland werd de Marcos Mantis Challenge een groot succes. Het competitieve startveld telde circa 20 gelijkwaardige auto’s.

Marcos Sportscars (1996 – 2006)

(1999) Marcos LM600 EVO en overname Marcos Sportscars LTD
Eurotech ontwikkelde samen met constructeur Wiet Huidekoper, Cor Euser en motorenbouwer Joop Kok een Marcos LM600 EVO volgens een geheel nieuw concept. De sterke Chevrolet middenmotor, bellhouse, torquetube en Hewland transaxie vormden een geheel, het zwaartepunt en rollcenter van de auto werden sterk verbeterd. De betrouwbaarheid en servicevriendelijkheid namen toe. Er werd afgestapt van het oude concept, waarbij alles aan het frame was gemonteerd. De auto maakte na een proefrace in FIA-GT in Oschersleben zijn racedebuut in de 24-uursrace van het Belcar kampioenschap en eindigde prompt op de tweede plaats.

Wim Noorman, eigenaar van de Eurotech Group, nam in 1999 samen met vier partners het noodlijdende Marcos Sportscars LTD en Broomco LTD (waarin de merknaam, rechten en homologatie zijn ondergebracht) over. Tegelijkertijd werd Marcos Sportscars Ltd gesaneerd en de productie stopgezet. De merknaam, rechten en homologatie van Marcos bleven behouden en de Eurotech Group in Venlo-Blerick kreeg de licentie voor het bouwen van Marcos raceauto’s. De heritage licentierechten (alle auto’s ouder dan 1996) werden verkocht aan Malcom, waarbij werd gewaarborgd dat de oude Marcos auto’s daar terechtkunnen voor onderdelen en service. In Nederland zette Eurotech de Nederlandse Marcos Challenge op. Rob Knook werd in 1999 Nederlands kampioen.

Marcos Sportscars (1996 – 2006)

(2000) Marcos LM600 Evo en Mantis
Dit werd een glorierijk jaar voor Marcos. Cor Euser won samen Calum Lockie het Britse GT kampioenschap en werd ook kampioen in de Spaanse GT serie met een door Eurotech gebouwde LM600 EVO.

Eurotech organiseerde het NK en EK Marcos Mantis Challenge, waarin de Engelse en Nederlandse Marcossen op internationale circuits raceten. Het NK telde aan het einde van het seizoen maar liefst 25 auto’s. Rob Knook werd Nederlands kampioen.

Eurotech bouwde in licentie volop Marcos Mantis Challenge auto’s en had in 2000 voor het eerst een eigen raceteam. Herman Buurman werd tweede in het NK Marcos Mantis en tekende daarmee voor het eerste succes van Eurotech Racing.

Marcos Sportscars (1996 – 2006)

(2001) Marcos LM600 en Mantis
De Marcos Mantis Challenge fuseerde met de Super Car Cup, waarmee de Dutch Supercar Challenge onder leiding van Dick van Elk was geboren. De Marcossen reden in deze klasse hun eigen kampioenschap, opnieuw werd Rob Knook Nederlands kampioen. Eurotech Racingcoureur Toon van de Haterd eindigde als derde achter Cor Euser. Herman Buurman werd Nederlands kampioen in de GT-klasse van de Dutch Supercar Challenge in een door Eurotech Racing tot GT3-auto doorontwikkelde Marcos Mantis Challenge-auto. Eurotech bouwde een tweede Marcos LM600 EVO voor Cor Euser, die daarmee vele internationale successen behaalde.

(2002) Marcos LM600 en Mantis
In 2002 nam Eurotech Racing in twee klassen deel aan de Dutch Supercar Challenge. De standaard Marcos Mantis Challenge auto’s werden ingedeeld in de klasse GT2, de N-GT Marcossen kwamen uit in de hoogste GT1-klasse. Herman Buurman eindigde als tweede in de GT1-klasse, de jonge Danny van Dongen werd uiteindelijk derde.

Tevens nam Eurotech Racing met succes deel aan enkele races van de EURO GT Series. Toon van de Haterd en Danny van Dongen wonnen hun klasse in de Euro GT-race in het voorprogramma van de DTM-race op Circuit Park-Zandvoort.

Eurotech bouwde dat jaar de prachtige oranje LM600 EVO van Herman Buurman en twee N-GT Marcos Mantissen voor Hans de Groot, Toon van de Haterd, Wim Noorman, Danny van Dongen. Deze auto’s werden in 2003 in het Belcar-kampioenschap ingezet.

Marcos Sportscars (1996 – 2006)

(2003) Marcos LM600 en Mantis
Eurotech Racing nam met twee Marcos Mantissen N-GT deel aan het zware Belcar-kampioenschap. Toon van de Haterd en Hans de Groot werden knap vierde in de zware GTA klasse. Wim Noorman en Donny van Dongen eindigden uiteindelijk als zesde in de snelste klasse. Danny won de Belcar Junior Trophy, een kampioenschap voor jonge coureurs. Een ander succes was de vijfde plaats van Danny van Dongen, Toon van de Haterd en Hans de Groot behaalden in de zware 24-uursrace van Zolder.

(2004) Marcos LM600 en Mantis
In 2004 besloten Marcos Racing International en Eurotech Racing de koppen bij elkaar te steken en deel te nemen aan het competitieve Spaans GT kampioenschap. Cor Euser en Danny van Dongen bestuurden een Marcos LM600 EVO, na een moeilijk begin kregen ze in de vierde race de smaak te pakken en wonnen ze in Estoril. Na afloop van de vijfde race in Valencia bezetten ze de derde plaats in het algemeen klassement. De Spaanse Meycom Marcos deed het erg goed en stond op de eerste plaats. Toen sloeg het noodlot toe. In een gastrace van de Belcar op Spa-Francorchamps crashte Cor Euser in Eau Rouge. De auto was niet meer te repareren voor de laatste twee races, waardoor het seizoen er voortijdig op zat. Inmiddels heeft Marcos een licentie verkocht aan Tony Stellinga, die in bedrijfshallen van Prodrive een nieuwe Marcos GTO straatauto heeft ontwikkeld. Deze auto werd goed ontvangen door de schrijvende pers.

Marcos Sportscars (1996 – 2006)

(2005) Marcos LM600 en Mantis
In 2005 streed de Eurotech N-GT Marcos weer in de hoogste klasse GTA van het Belcar kampioenschap. De Marcos Mantis werd bemand door Danny van Dongen en Wim Noorman. Cor Euser mengde zich met een Marcos LM600 EVO en twee Mantissen weer in het Spaans GT kampioenschap.

Sinds 1995 zijn er vier Marcos LM600’s en vier Marcos LM600 EVO’s gebouwd. Eurotech Racing heeft de in 2004 op Spa-Francorchamps gecrashte LM600 EVO van Cor Euser gekocht en bouwt deze op voor het seizoen 2006. Er zijn sinds 1996 53 Mantis raceauto’s en 78 wegauto’s gebouwd.

(2006) Marcos LM600 en BRL
In 2006 heeft Eurotech Racing wederom met succes geracet in de Belcar. Met drie derde en een tweede plaats scoorden Danny van Dongen en Marc Goossens in hun eigen gebouwde Marcos LM600 uitstekend. In het algemeen klassement eindigden Marc en Danny als derde in de 44 equipes tellende ranglijst. In de Drive Challenge (met liefst 155 bolides!) betekende rang vier een mooie finish.

De 24 uursrace van Zolder verliep nog beter. Door liefst 821 ronden af te leggen, finishte het team van Marc, Danny en routinier Cor Euser op een fraaie twee positie.

In de Benelux Racing League, kende Marc Goossens een zeer succesvol jaar. Met drie zeges, drie tweede plaatsen en een drietal derde posities, beklom de coureur uit het Belgische Geel liefst negen keer het ereschavot. Danny van Dongen claimde in zijn debuutjaar in de BRL de ‘rookie of the year award.’ De snelle Zandvoorter stond gedurende het seizoen twee keer op het podium.

 

Marcos Sportscars (1996 – 2006)